27 червня 2013

Конституція - основний закон нашого суспільства


День Конституції України
     
image

 

 

 

 
 

  Конституційні традиції, притаманні нашій державі з давніх-давен. Саме український народ першим у Європі створив конституцію, яка відома під назвою «Конституція Пилипа Орлика» (1710 рік.).
image  Сучасна Конституція — це документ, що поєднує традиційний світогляд українців, прагнення та бачення народу в геополітичному масштабі.
  Прийняття Конституції, стало одним з найважливіших етапів в історії України. Закон закріпив всі правові основи нашої незалежної країни, її територіальну цілісність і суверенітет, забезпечив права громадян, сприяв подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
  День Конституції України — є державним святом. І святкувати його варто як подобає справжнім українцям!
 
    То ж сьогодні в бібліотеці було проведено інформаційну годину: "Є Конституція - є незалежна держава". Відвідувачі бібліотеки ознайомилися з добіркою книг та газетно-журнальних статей : "Конституція - основний закон суспільства".

26 червня 2013

26 червня — це Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу.

 
    Історія боротьби з наркотиками в світі нараховує близько ста років. У лютому 1909 року відбулося засідання Шанхайської опіумної комісії у складі 13 країн. Міжнародне співтовариство намагалося знайти методи обмеження ввезення наркотичних засобів із азіатських країн. Але навіть через століття людство далеко від вирішення цієї глобальної проблеми.
    Цей день відзначають з 1987 року. Тоді 26 червня Генасамблея ООН затвердила рішення про заснування Міжнародного дня боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу. Ця подія символізує єдність країн у досягненні мети щодо створення суспільства, вільного від наркотиків.
    З кожним роком цивілізовані країни все більше страждають від ввезення наркотиків із неблагополучних держав. Боротьба з незаконним обігом наркотичних засобів — один із основних напрямків правової діяльності міжнародних організацій.
        Наркофобия
 
      В бібліотеці організовано тематичну поличку:                
"Шкідливі звички - шлях до безодні"

25 червня 2013

В своїй хаті своя правда і сила, і воля.


Тарас Шевченко!… Це ім’я відоме кожній людині в Україні і далеко за її межами. Нелегка доля судилася геніальному поетові. У дитячі роки його, сироту-кріпака, вивезли з рідного краю. Постійні заборони писати й малювати, жорстокі переслідування, десятилітнє заслання підірвали здоров’я поета. Він так і не дочекався тої щасливої днини, коли забуяє садочок біля власної хати на рідній Україні.
Вся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до своєї Батьківщини, пройнята ненавистю до гнобителів простого народу. Поет, який віддав усі свої сили боротьбі проти гніту, виражав прагнення всіх людей на землі до свободи і миру. Недарма ж його збірка «Кобзар» перекладена 147 мовами світу.
Тарас Шевченко прожив дуже мало – лише 47 років. З них 34 роки провів у неволі: 24 роки – під ярмом кріпацтва, понад 10 років – у найжорсткіших умовах заслання. А решту 13 «вільних» років перебував під наглядом жандармів. Хоч і коротким було його життя, та слава про Шевченка-поета, Шевченка-художника пішла по всьому світу.
Кожен, хто не збайдужів душею, вважає за святий обов’язок відвідати могилу поета у Каневі і поклонитися геніальному співцю правди і свободи.
Іде весна, іде ясна,
Мов квітка розвилася,
І спогад нам несе вона
Про віщого Тараса.
Л. Храплив
Сьогодні в бібліотеці було проведено  літературний екскурс  у творчість Т.Г. Шевченка  .
То ж, маленькі читайлики, радимо вам прочитати:
Шевченко, Т. Вся країна, повита красою /Т.Шевченко ; худож. С.М.Васильченко. – К. : Освіта, 1995. – 18 с. : ілюстр. – (Твоя перша бібліотечка).
Шевченко, Т.Кобзарик-школярик : учням 1-4 кл. / Т.Шевченко ;      уклад. О. Д. Сиплива. – Донецьк : БАО, 2007. – 223 с.
Шевченко, Т. Мені тринадцятий минало… : вірші / Т. Шевченко ; мал. А.К.Тетьори. – К. : Веселка, 1985. – 39 с. : ілюстр.
Шевченко, Т.Садок вишневий коло хати : вірші / Т. Шевченко; грав. О.Івахненка; оформл. В.Юрчишина. – 3-є вид. – К. : Веселка, 1995. – 45 с. : ілюстр.

     

Новини книжкового світу

гридін 3

Гридін, С. Федько у пошуках чупакабри / С. Гридін ; ілюстр. О. Мазур ; обкл. О. Шингур. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2012. – 175 с. : ілюстр. – (Планета Чудасія).
 
   Хто в дитинстві не мріяв про скарби? Хто не ховався від жаху під ковдру у темній кімнаті, слухаючи страшні оповідки? У кого не бігали мурашки по шкірі від передчуття зустрічі з невідомим? Це був ти? Тоді для тебе ця книга!
   Весела, насичена подіями історія про добре відомого віруса Федька та його друзів. Познайомся з новими героями, поринь у вир пригод рельного світу!


Мензатюк, З. Український квітник : наук.-попул. проза / З.Мензатюк ; передм. І. Білаш. – 2-е вид., без змін. – К. : Грані – Т, 2011. – 63 с. : ілюстр.
 
Відома дитяча письменниця вирішила розкрити деякі із секретів власного квітника – й подарувала читачам мініатюрні есеї про найулюбленіші квіти. Як виявилося, ці квіти ми бачимо не лише мало не в кожному українському квітнику, а й на фресках, картинах, у малюнках, що їх створювали художники з часів античності й донині.
Різні часи, культури, народи плекали ці чудесні рослини, аби сьогодні вони прикрашали нашу землю й вабили око. Тож у цій унікальній книжці, крім дивовижних квіткових історій Зірки Мензатюк, ви знайдете й численні зображення зі старовинних гербаріїв, а також майже наукові описи тридцяти квітучих і пахучих чудес.
                                                   Привіт, друже!
Проводь літні канікули з бібліотекою
                                Приємного читання!

21 червня 2013

Трійця, або Зелені свята



      Holovna


 Ой земле радістю умийся - Прийшла до нас Зелена Трійця!
Нехай Господь нам душу гріє, А поле житом зеленіє!

М.Пономаренко.

  Зелені свята – дуже давнє народне дохристиянське свято, яке символізує остаточний прихід літа. Це завершення весняного і початок літнього календарного циклу. В основі Зелених свят тисячі років лежали культ рослинності і магія заклинання майбутнього урожаю. З святами пов'язані барвисті та поетичні народні обряди і звичаї.
   Трійця — символ, що виражає триєдність. За давніми уявленнями, Трійцю складали Яв — світ явний, земний; Нав — світ невидимий, духовний і Прав — світ законів матеріального і духовного буття. Золоте Трисуття (Тризуб) — символ бога Трояна, який тримає три Сонця. Воскова свічка-трійця, запалена «живим вогнем» на Різдво молодого Божича-Сонця та на Водохрещу, — то Божа пам’ять про творення трьох небесних світил: Сонця, Місяця і Зорі, що їх принесло первовічне Дерево життя.
   Чому і в наш час це свято хвилює нас так само, як і наших далеких прародичів? Чи не тому, що в ці червневі дні кожне зіллячко наповнєне сонцем і теплом, спов¬нене жагою жити й родити, що цвітуть жита і буяють квіти? Природа, сягнувши в червні зеніту квітування, ніби стверджує, що життя вічне, невмируще. І кожне серце в унісон з природою переймається цією вірою. У ці свята ми вдовольняємо одвічну потребу людської душі - спілкуватися з живою природою.
Нехай в ці дні у кожній оселі буде святково й зелено, і в кожній душі - радісно й сонячно!

Волинські письменники - дітям


 
  Гуменюк Н. П. – одна з небагатьох волинських письменників, які плідно пишуть для дітей.
  У книжці "Загадковий дирижаблик"- багато гри: зі звуками, складами, словами, числами, загадками, уявою...
  Легко і цікаво, з доброю усмішкою на вустах волинська письменниця говорить своїм маленьким читачам про речі дуже серйозні: як не тільки гарно розмовляти та у піжмурки грати, але й будувати стосунки між собою, вчитися миритися і прощати, розуміти і любити інших..
 Прочитавши вірші-звукограйки, навіть картавчики і шепелявчики впевнено зможуть вимовляти досі непідвладні їм звуки, допоможуть їм у цьому і веселі скоромовки. А хто з дітей не любить відгадувати загадки. Отож читайте і усміхайтеся, миріться і не сваріться відгадуйте і навчайтесь, проводьте цікаво , з користю літні канікули у бібліотеці.
 

18 червня 2013

22 червня - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

 
   Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу — Велика Вітчизняна, яка забрала життя кожного п'ятого співвітчизника. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи.
    Відповідно до Указу Президента України від 17 листопада 2000 року з метою всенародного вшанування пам’яті українців, загиблих під час Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років, їх подвигу та жертовності щороку в нашій державі відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.
    Кожен раз в цей День ми згадуємо. Згадуємо про тих, хто так і не повернувся з цієї війни. Про тих, хто кров’ю і потом відстоював нашу перемогу. Про тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані іншими людьми. Людьми, схожими на нас. З тими ж бажаннями, з тією ж жагою до життя. Людьми з сім’ями, у багатьох з яких теж були діти, і може даже онуки. І, напевно, вони теж хотіли жити в мирі та злагоді ...
    Ніхто не забутий! Ніщо не забуте! Так ми говоримо своїм дітям. Ми стали передавати це з покоління в покоління. Ми закріпили цю пам’ятну дату в наших серцях. Ми пам’ятаємо. Ми сумуємо. Але чи є надія уникнути повторення подібного віроломства і насильства по відношенню до нас і наших дітей?
    Вона є. Залишивши образи, ми навчилися прощати. Ми вміли прощати завжди. Прощати і не ображатися на людство за те, що воно допустило подібний хід розвитку подій. Ми навчилися любити. Любити тих, хто дорогий нам, хто поруч з нами. Любити життя, а не смерть, ненависть і агресію. Тому ми виграли тоді. Тому перемагаємо зараз. І не дай нам Бог забути про це!
    Cьогодні в бібліотеці пройшла інформаційна година скорботи і вшанування пам'яті цієї дати. Відвідувачі бібліотеки ознайомилися з викладкою книг та газетно-журнальних статей: "Мужність повертається в віках".

 

12 червня 2013

Вознесіння Господнє

Сьогодні в бібліотеці відбулась інформаційна година: "Свято в гості завітало".
 
Свято Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа в Небесні Оселі відзначається християнами всього світу на 40-й день після свята Воскресіння Господнього, тобто свята Пасхи Христової. Як правило це відбувається в четвер 6-го тижня, рахуючи з Дня Великодня. У всі дні, які проходять від Великодня до свята Вознесіння у всіх християнських Церквах першими вітальними словами є радісна звістка - Христос воскрес! Воістину воскрес!
   Цифра в 40 днів - не випадкове число. У багатьох місцях Святого Письма, за даними проекту DilovaMova.com, подібний період часу зв’язується в великими і значними подіями нашої історії і встановлених Богом традицій. Наприклад, немовлят для подання в Храм до Господа за Законом Мойсея батьки приносили на 40-й день. Сорок днів і сорок ночей Бог виливав на землю дощ у час, коли Ной перебував у ковчезі. Сорок років Сини Ізраїлеві блукали аж поки прийшли в землю обіцяну, за кількістю тих днів, які спочатку оглядали землю, яку показав їм Господь, але вони злякалися тоді язичників, що жили в ній. Сорок днів і сорок ночей перебував Мойсей на горі, ввійшовши в середину хмари, хліба не їв і води не пив і написав на таблицях слова Заповіту. Коли Ізраїльтяни зіткнулися з филистимлянами по закінченню сорока днів і сорока ночей, стався відомий подвиг юнака Давида, який вразив їх найміцнішого і вмілого воїна. Іона, прийшовши з волі Бога до Ніневії, проповідував, кажучи, що ще сорок днів, і Ніневія буде зруйнована! Але жителі міста покаялися тоді в лихих учинках своїх і Бог відвів від них загибель. Сорок днів і сорок ночей Ісус Христос перебував і постив в пустелі перед початком свого переможного служіння, нарешті зголоднів, і тоді приступив до Нього спокусник, але отримав рішучу відсіч.
  І тепер, на сороковий день після Свого Воскресіння, ніби після нового народження, Христос повинен був відправитися в Небесні обителі, щоб приготувати там місце для нас і сісти праворуч Бога Отця. Здобута перемога над смертю, яка є страшним наслідком гріха, відкрила і для всіх нас можливість воскреснути в славі Божій. У Своїй Особі Господь підніс спокуту людську природу, включаючи тіло людини, до самого Престолу благодаті Божої. Він як і обіцяв, виконавши все передбачене про Нього, відкрив кожній людині можливість примирення з Богом.
  Напряму про подію і деталі Вознесіння розповідають нам Божі євангелісти Лука і Марк. Багато подробиць цих подій можна узнати на початку книги Діянь Святих Апостолів.
  Цій події, як і факту Воскресіння Христового, було чимало вірних свідків. Після останніх настанов, які промовив Своїм учнями, Христос вивів їх з міста до Віфанії. Піднявши руки, благословив їх. І, коли благословляв їх, став віддалятися від них на хмарі і підноситися на небо. Вони ж поклонилися Йому і з світом і великою радістю повернулися назад до Єрусалиму.
  Свято Вознесіння - це одне з центральних свят усього християнського світу. Царство Небесне, колись закрите для нас, царство істини, добра і краси, тепер відкрито і підготовлено для людини. І для його придбання не потрібно багато слів або яких-небудь великих справ. Досить, пробачивши образи і відкинувши сумніви, згадати про любов Божу і примиритися з Ним, через Ім’я Господа Ісуса Христа, Яке дано тепер усім людям. Бог дає даром. Не так як світ дає, адже дні лукаві. Він дає життя і дає з надлишком. Він дає вічне життя!
  В 2013 році Вознесіння Господнє припадає на 13 червня.


 


                         

 
Соціальні працівники: Лариса Тимощук та Ірина Сашко  переглядають літературу про православні свята.




 


06 червня 2013

Уроки обережності в літньому таборі

 
 
 
 
 Життя людини завжди було тісно пов’язане з водою. Це й не дивно, адже вода вкриває понад 70 % поверхні нашої планети. Ще з давніх-давен у багатьох народів світу високо цінувалося вміння плавати. А плавання – один з найкорисніших видів руху. Адже коли людина пливе, працюють майже усі групи м’язів, а от хребет, навпаки, розвантажується.
   Сьогодні сільський бібліотекар  Лілія Захарчук та фахівець із соціальної роботи Лариса Тимощук запросили до бібліотеки молодший загін "Сонячний промінчик" літнього табору "Берізка" , щоб ознайомити їх із правилами поведінки на воді.
  Під час бесіди діти дізналися про те, що нещасним випадкам на водоймах можна зарадити, дотримуючись таких основних правил:
1. Не переоцінюйте своїх сил. Не нехтуйте засобами перестороги (буйки, сітки, перегородки, попереджувальні знаки). Не запливайте без страхування далеко від берега, на швидку течію, небезпечні місця, хоч як би ви добре не плавали. Запливши далеко від берега, людина стомлюється, її охоплює паніка. Буває, вона навіть втрачає свідомість від переляку.
2. Ні в якому разі не плавайте на шляху руху катерів, пароплавів, човнів і т.п.
3. Ніколи не входьте у воду стрибком із берега, якщо ви заздалегідь не пересвідчились, що вода у цьому місці достатньо глибока і в ній немає твердих предметів. Дітям, як і дорослим, купатись можна тільки у спеціально відведених місцях – пляжах, де немає ям та водоворотів.
4. Не пустуйте на воді. Нічого доброго немає в нерозумних „жартах”, коли переважно підлітки притоплюють силоміць один одного. Такі розваги нерідко закінчуються трагічно.
5. Перед входом у воду розігрійтесь вправами на суші. Однак пам’ятайте, що у воду входити сп’янілим і надто розпашілим не можна, в таких випадках потрібно трохи охолонути та заспокоїтись.
6. Не купайтесь і не плавайте одразу після вживання їжі. Це можна робити лише через дві години.
7. Категорично забороняється входити у воду як дорослим, так і підліткам після вживання алкогольних напоїв. Дуже часто вони тонуть, втрачаючи самоконтроль.
8. Якщо, перебуваючи у воді, ви відчуваєте озноб, вийдіть із води, обітріться, розігрійте себе вправами на суші.
9. Ніколи не плавайте при недугах, навіть найлегших.
10. Під час купання пильнуйте, по можливості, за тим, що роблять ваші товариші і, в разі необхідності, надавайте їм посильну допомогу.
11. Ніколи не „розігруйте” товаришів, вдаючи, ніби ви захлинулися і тонете.
12. Ніколи не купайтеся наодинці. На березі хтось повинен стежити за вами.
13. Небезпечно також пірнати на значну глибину без акваланга. Нестача кисню викликає втрату свідомості. Ризикують і ті, хто користується несправним підводним обладнанням.
14. Якщо діти забажали покататися на човні, необхідно переконатися в його справності і з’ясувати, чи є в ньому рятувальні засоби. Під час таких прогулянок рекомендуємо суворо дотримуватись правил поведінки у човні.
15. Якщо ви вирішили відпочити біля води, то повинні розумно дозувати сонячні ванни. Це дозволить уникнути перегрівання тіла.
16. Всім треба пам’ятати, що в місцях відведених для купання, забороняється прати білизну, купати тварин, купатися особам, які мають шкіряні захворювання. Виконуйте ці правила самі і вимагайте, щоб їх дотримувалися ваші товариші.
 Для більшого засвоєння правил діти подивилися мультфільм : "Уроки обережності тітоньки Сови , правила поведінки на воді"
 






Сьогодні - День журналіста




З нагоди Дня журналіста вітаємо всім працівників районної  газети "НАШ КРАЙ",засобів масової інформації. Бажаємо невичерпної енергії, творчого натхнення, втілення всіх світлих задумів, наснаги, взаємопідтримки,  тісної співпраці ,толерантності та професійних успіхів!

Нехай сенсації, які вам доведеться висвітлювати, будуть добрими, новини – позитивними, статті та репортажі – яскравими, а гонорари – високими!

01 червня 2013

Діти - наше майбутнє.

1 червня - Міжнародний день захисту дітей

 
 

 
                   1 червня - одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року.
                   Перший Міжнародний день захисту дітей був проведений в 1950 році. ООН підтримала цю ініціативу і оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.
                  В Україні День захисту дітей встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 і відзначається щорічно, також 1 червня.
                   Від нашої уваги, любові, виховання залежить доля дітей. І якщо ми будемо ростити їх у добрі, змалечку оточимо їх любов'ю та милосердям, вони змінять наше життя на краще!
 
Хай небо буде чистим, без хмаринок.
Хай сонечко лоскоче до безтями!
Нехай здоровими зростають діти
І хай щасливі будуть наші мами!