25 червня 2013

В своїй хаті своя правда і сила, і воля.


Тарас Шевченко!… Це ім’я відоме кожній людині в Україні і далеко за її межами. Нелегка доля судилася геніальному поетові. У дитячі роки його, сироту-кріпака, вивезли з рідного краю. Постійні заборони писати й малювати, жорстокі переслідування, десятилітнє заслання підірвали здоров’я поета. Він так і не дочекався тої щасливої днини, коли забуяє садочок біля власної хати на рідній Україні.
Вся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до своєї Батьківщини, пройнята ненавистю до гнобителів простого народу. Поет, який віддав усі свої сили боротьбі проти гніту, виражав прагнення всіх людей на землі до свободи і миру. Недарма ж його збірка «Кобзар» перекладена 147 мовами світу.
Тарас Шевченко прожив дуже мало – лише 47 років. З них 34 роки провів у неволі: 24 роки – під ярмом кріпацтва, понад 10 років – у найжорсткіших умовах заслання. А решту 13 «вільних» років перебував під наглядом жандармів. Хоч і коротким було його життя, та слава про Шевченка-поета, Шевченка-художника пішла по всьому світу.
Кожен, хто не збайдужів душею, вважає за святий обов’язок відвідати могилу поета у Каневі і поклонитися геніальному співцю правди і свободи.
Іде весна, іде ясна,
Мов квітка розвилася,
І спогад нам несе вона
Про віщого Тараса.
Л. Храплив
Сьогодні в бібліотеці було проведено  літературний екскурс  у творчість Т.Г. Шевченка  .
То ж, маленькі читайлики, радимо вам прочитати:
Шевченко, Т. Вся країна, повита красою /Т.Шевченко ; худож. С.М.Васильченко. – К. : Освіта, 1995. – 18 с. : ілюстр. – (Твоя перша бібліотечка).
Шевченко, Т.Кобзарик-школярик : учням 1-4 кл. / Т.Шевченко ;      уклад. О. Д. Сиплива. – Донецьк : БАО, 2007. – 223 с.
Шевченко, Т. Мені тринадцятий минало… : вірші / Т. Шевченко ; мал. А.К.Тетьори. – К. : Веселка, 1985. – 39 с. : ілюстр.
Шевченко, Т.Садок вишневий коло хати : вірші / Т. Шевченко; грав. О.Івахненка; оформл. В.Юрчишина. – 3-є вид. – К. : Веселка, 1995. – 45 с. : ілюстр.

     

Немає коментарів:

Дописати коментар