05 серпня 2013

Читаємо за шкільною програмою



нестайко 2Привіт, друзі!нестайко 1
   В цьому році виповнилось 40 років, як вперше було опубліковано трилогію В.З.Нестайка «Тореадори з Васюківки». Основу цього роману-трилогії склали повісті «Надзвичайні пригоди Робінзона Кукурузо» (1964), «Незнайомець з тринадцятої квартири» (1966), «Таємниця трьох невідомих» (1970).
нестайко 5   У 1979 році «Тореадорів» за рішенням Міжнародної Ради з дитячої та юнацької літератури внесено до Особливого Почесного списку Г.К. Андерсена якнестайко 3 один із найвидатніших творів світової літератури для дітей.  В 1965 році короткометражний фільм «Тореадори з Васюківки», знятий на Харківській студії телебачення, відзначений Гран – прі на мюнхенському фестивалі(1968р.) і головною премією в Австралії (1969р.). Цей фільм замовили 72 країни.
нестайко 7   У цій пригодницькій трилогії розповідається про життя двох друзів Яви Реня і Павлуші Завгороднього та їхніх однокласників. Це звичайні школярі, веселі бешкетники й фантазери, які живуть у селі Васюківка. Вони усвідомлюють свої помилки, намагаються більше їх не повторювати, але знову і знову з добрими намірами вигадують і здійснюють нові авантюри. Вони щиро хочуть стати справжніми героями і ощасливити світ: зробити його кращим і світлішим для всіх.нестайко 6
   Читаючи майже детективні історії щоденних клопотів хлопців, дивуєшся не лише їх щирості, вмінню з гумором ставитися до життя, здатності на високі та напрочуд інтенсивні переживання, а й «непрактичності» щодо пошуку вигод для себе особисто. Вони не бояться помилятися і виправляють власні та чужі помилки з такою ж завзятістю й наполегливістю, як і беруться за нові справи, не бояться жити, бо не мають сумніву щодо доцільності і високого призначення власного існування. 
iнестайко 8   На пропозицію Івана Малковича письменник дещо переробив «Тореадорів». «Вирішив … прибрати ідеологічне нашарування», – зізнається В. Нестайко, – «…усе редагувалося дуже обережно. Додав кілька нових гумористичних епізодів і трохи переробив кінцівку – в нинішньому варіанті вона не патетична, як колись, а з усмішкою». Зміни виявилися й у деталях: «слов «здорово» замінив на «класнючо», …прийшлося змінити назви окремих вулиць і трамвайних маршрутів, щоб Київ, як і раніше, був упізнаним. Головне – дружба і відданість залишилися».  
   Хто з вас ще не читав цю книжку,  відвідайте нашу бібліотеку. Всіх  запрошуємо до читання. Отримаєте в-е-л-и-ч-е-з-н-е   задоволеня.   

1 коментар:

  1. Дійсно дуже цікава трилогія, мій 8-річний син від неї в захваті і дуже сумує, що немає продовження.І цікава розповідь про книгу, яка викликає бажання її прочитати. Ваші читачі отримають в-е-л-и-ч-е-з-н-е задоволення:)

    ВідповістиВидалити