17 вересня 2014

Великий майстер пера - Михайло Коцюбинський


                                        Людську любов, і радощі, й жалі,
                              І совість, що губилась на землі,-
                              І серце взяв, у світ поніс з собою.
                                                                 А. Малишко
                           
  17 вересня виповнюється 150 років з дня народження Михайла Коцюбинського. І саме сьогодні у нашій бібліотеці відбувся літературний компас  присвячений цій даті під назвою "Великий майстер пера - Михайло Коцюбинський».   
  Михайла Коцюбинського називали сонцелюбом, сонцепоклонником. Любити прекрасне малого Михайлика навчила мати. Одержимий любов'ю до квітів...Таким постає письменник зі спогадів сучасників. "Він особливо ніжно любив свою Україну і часто відчував запах чебрецю там, де його не було…». Квіти супроводили його все життя. Мало сказати, що Михайло Коцюбинський любив квіти. Він широко використовував у творах і листах назви близько 200 різних рослин - квітів, дерев, кущів, городніх і польових культур. Назви рослин зустрічаємо вже в перших поезіях Коцюбинського ("Наша хатка", "Вечір", "Завидющий брат").
Так у повісті "Дорогою ціною" використано назви 18 рослин, з них комиш згадується 44 рази, очерет - 21. Різноманітністю назв рослин відрізняється повість "На віру", де 89 разів зустрічаються назви 38 рослин. У "Тінях забутих предків" названо 25 рослин, з них - смерека - 37 разів.
  Про це все мали можливість дізнатись юні користувачі на нашому  заході, адже ми  спробували донести до дітей цікаві факти з життя письменника. І нам це вдалося…діти приймали активну участь у заході, адже кожен з них напередодні підготовив цікавинку про автора.
 Також всі бажаючі мали можливість переглянути викладку літератури: «Великий майстер пера», організовану в бібліотеці
Раджу прочитати:
Коцюбинський, М. Маленький грішник : оповідання / М.Коцюбинський ; мал. Л.Ільчинської. – К. : Веселка, 1980. – 32 с. : ілюстр.
Коцюбинський, М. Про двох цапків : казки / М. Коцюбинський ; мал. В.Голозубов. – К. : Веселка, 1973. – 16 с. : ілюстр.
Коцюбинський, М. Харитя : оповідання / М. Коцюбинський ; мал. І.Філонова. – К. : Веселка, 1974. – 15 с. : ілюстр.
Коцюбинський, М. Ялинка : оповідання / М. Коцюбинський ; худож. АМихайлюк. – К. : Веселка, 1981. – 16 с. : ілюстр.Михайлюк. – К. : Веселка, 1981. – 16 с. : ілюстр
Більше дізнайся:
Кодлюк, Я. Розповіді про письменників : посіб. для вчителя почат. кл. / Я. Кодлюк, Г. Одинцова. – 3-є вид. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2001. – 120 с.
коцюб9  коцюб13  коцюб12
коцюб10  коцюб11
коцюб7

Немає коментарів:

Дописати коментар