29 січня 2016

На Аскольдовій могилі український цвіт


На Аскольдовій могилі
Поховали їх
Тридцять мучнів українців
Славних, молодих…
Павло Тичина




Від трагічних подій, які відбулися наприкінці січня 1918 року, нас відділяє майже сотня років. Здавалось би, багато часу минуло, Україна зазнала значних змін і набагато більших потрясінь, аніж те протистояння юних патріотів України і більшовиків. Та подвиг кількох сотень українських юнаків під Крутами є повчальним прикладом з нашої історії.
У 2006 році було відкрито Меморіал пам’яті героїв Крут на залізничній станції Крути. Автор меморіалу, Анатолій Гайдамака, представив пам’ятник як насипаний пагорб заввишки 7 метрів, на якому встановлено 10-метрову червону колону. Біля підніжжя пагорба побудовано капличку і викопано озеро у формі хреста. У 2008 році меморіал доповнили сімома вагонами і відкритою залізничною платформою військового ешелону, які встановлено на рейках по 4 з двох сторін.
З нагоди 98-ої річниці бою в Україні, у бібліотеці було проведено історичну годину "На Аскольдовій могилі український цвіт" . Присутні переглянули  фільм "Бій під Крутами", тематичну добірку літератури та газетно-журнальних статей.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар