30 березня 2017

ЗА ЕЛЕКТРОННИМИ ПОСЛУГАМИ – ДО СУЧАСНОЇ БІБЛІОТЕКИ


Результат пошуку зображень за запитом "є-урядування"
  Електронне урядування – це можливість кожного отримати: інформацію про діяльність влади, якісні адміністративні послуги, участь у державотворенні,  навики роботи з офіційною інформацією та інструментами е-урядування, доступ до публічної інформації за допомогою сучасних інформаційних технологій тощо.
  Отже, якщо Ви впевнений користувач Інтернету – скористатись такими послугами можна вдома, сидячи за комп’ютером. А якщо ні – прийдіть до найближчої сучасної бібліотеки, де Вам професійно допоможуть у цьому розібратись, навчать, як саме скористатись тією чи іншою послугою. Послуги е-урядування саме у сільській бібліотеці є дуже актуальними і необхідними. В той час, як міські жителі мають доступ до Інтернету і безкоштовний Wi-Fi зараз майже у кожному кафе, магазині міста, то сільські жителі обділені цим. І саме сільська бібліотека, технічно оснащена, з безкоштовним Інтернетом може запропонувати сільській громаді такі послуги.
  За допомогою безкоштовного Інтернету в бібліотеці  кожен сільський житель може подати електронну заяву чи скаргу до органу влади, замовити і одразу ж роздрукувати електронний квиток в будь-яке місце земної кулі, самостійно розрахувати пенсії і виплати на випадок безробіття, здійснити комунальний платіж, поповнити рахунок мобільного телефону та й, зрештою, здобути навички самостійного використання електронних сервісів.
  Наприклад, у Березолуківській сільській бібліотеці дуже актуальною є послуга подачі електронних заявок на вступ до ВНЗ через єдину державну електронну базу з питань освіти. Майбутні студенти мають можливість не виїжджаючи з села подати таку заявку до бажаного університету чи іншого навчального закладу, при цьому економлячи час та кошти на проїзд.
 Зараз  пора подачі електронних декларацій і всі, кому необхідно подати декларацію, можуть це зробити у сільській бібліотеці. Ще однією з популярних послуг у бібліотеці є купівля товарів через Інтернет. Наприклад, користувач нашої бібліотеки за допомогою саме Всесвітньої мережі придбав собі планшет та зварювальний апарат! 
 Зараз багато говориться про децентралізацію в Україні і створення нових  територіальних громад. Зрозуміло, що віддалені села від центру будуть потерпати від нестачі інформації для мешканців громади.  І що ж буде з селами, які знаходяться на віддалі 15-20 км від центру? Як людям отримувати довідки чи іншу інформацію, коли на місці вже не буде такої можливості? Думаю, в цій ситуації саме сільська бібліотека відіграє чималу роль: вона стане так званим “мостом” між владою і населенням: за допомогою Інтернету та сучасним послугам бібліотеки тут можна буде отримувати якісні адміністративні послуги он-лайн, не виїжджаючи з села. Тому, шановні громадяни! Добре подумайте, коли будете вирішувати, чи залишити в своєму селі бібліотеку  після децентралізації. 

Немає коментарів:

Дописати коментар