25 квітня 2013

Майстер - клас з писанкарства






Українська писанка
 



 


Писанка — символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості.
  У міфах багатьох народів світу саме яйце є світотворчим початком. У слов'ян-язичників, на думку С. Килимника, писанки існували вже за часів антів — наших прародичів /ІІІ — VIII ст. н. е./ і були символом сонячного культу. Птахи — це вісники весняного воскресіння, Сонця, а їх яєчка — емблема сонця — життя, народження.
  Писанки використовували як опредмечений символ кохання, даруючи їх юнці. У народній медицині ними «викачували» хвороби. Свячені писанки закопували у землю (на високий врожай), клали у домовину, у ясла для худоби. Лушпиння із писанки кидали «на щастя» на дах оселі та ін. Цікаво, що писанкарство було притаманне лише тим етнічним групам, які стали називатися українцями.
  Вчора в Рожищенському краєзнавчому музеї відбувся майстер-клас: " Ця дивовижна писанка" для працівників культури. Навчання проводив відомий волинський майстер писанкарства Андрій Володимирович Бондарук. Учасники цього чудового заходу мали можливість насолодитися мистецтвом писанкарства і, васноруч написати писанку.   З усіма охочими він ділився секретами народного мистецтва.
Писанкар Андрій Бондарук, захоплений вітчизняною історією, досліджує знакову систему древніх взірців, вивчає та пропагує національну автентику. Під час роботи дотримується традицій створення писанки, аби не викликати гніву вищих сил.
Окрім яйця, воску, писачка та фарб, обов’язковим атрибутом для такого заняття є хороший настрій. На перший погляд справа може здатися складною, під силу лише тому, хто гарно малює. Але варто спробувати і неодмінно вийде у кожного. Бо розписують не руки, а душа.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 коментар:

  1. Вітаю, дозвольте передати вам естафету "Вітрила МРІЙ"


    http://2biblternopil.blogspot.com/2013/04/blog-post_26.html#!/2013/04/blog-post_26.html

    ВідповістиВидалити