18 вересня 2013

День смайлика


 

19 вересня у неминучого атрибуту електронного повідомлення - смайлика - день народження. Саме 19 вересня 1982 професор Університету Карнегі-Меллона Скотт Фалман уперше запропонував використовувати три символи, що йдуть підряд - двокрапка, дефіс і заслони дужку - для того щоб позначати «усміхнене обличчя» в тексті, який набирається на комп'ютері. Це було серйозним поповненням електронного лексикону.
Історія зберегла той самий лист, який Фалман відправив на місцеву електронну дошку оголошень, яка була прототипом сьогоднішніх форумів і в той час була основним засобом спілкування між співробітниками університету.
 
 Історичному повідомленням передувала довга дискусія, в якій учасники обговорювали питання, які символи варто використовувати для того, щоб показувати, що повідомлення носить гумористичний характер. Потрібно сказати, що повідомлення, в якому вперше був використаний «смайлик», було знайдено лише в 2002 році, в архівах дошки оголошень, які збереглися.
У «цифрових археологічних розкопках», які були організовані виключно з метою знайти це повідомлення і тим самим визначити дату народження «смайлика», брало участь кілька ентузіастів :-)

За понад 25 років свого існування «смайлик» став незмінним атрибутом електронного спілкування, і багато хто вже не можуть уявити, як можна було б без нього обходитися. Цей знак замінює те, чого не дістає в спілкуванні за допомогою чату або електронної пошти - інтонацію голосу й міміку. Смайли допомагають краще зрозуміти співрозмовника, вловити його настрій, врешті-решт, вони просто забавні і викликають позитивні емоції. :-)

Немає коментарів:

Дописати коментар