18 грудня 2013

Доки буде жити Україна, не заблудить пісня і моя.

  Кожна людська доля має свої жнива. Ось і відомому поетові, співцеві поліського краю вісімдесят. 
   Народився Олександр Богачук в селі Сокіл на Волині. Дід і батько поета ковалі, де біля їхнього горна заіскрилось перше поетичне слово, а потім полетіло піснею.

  Творчий ужинок Олександра Богачука – десять поетичних книг, музичний збірник “Світи мені, Дніпре”, він автор двох п’єс, які йщли на сценах театрів, і не менше сотні пісень. А ще й сам пише пісні. Особливо припала людям до душі його пісня “Тиша навкруги”.

До речі, на міжнародному конкурсі в Сочі виконував її українською мовою співак з Японії і завоював почесне місце. Співають її в країнах Європи, в Африці, на Кубі, в Канаді, а минулого року була видана в Сполучених Штатах Америки.

   Найкраща оцінка творчості поета, коли швидко розходиться книга і стає надбанням інших. З його поеми “Стогін землі” десятки рядків викарбувано в граніті меморіального комплексу жертвам фашизму в Кортелісах – як клич до всіх живих нашої землі.

   Його поезії припали до серця талановитих українських композиторів – Георгія Майбороди, Климентія Домінчена, Володимира Верменича, Віталія Кирейка, Олександра Білаша, Анатолія Пашкевича, Василя Горностая, Віктора Герасимчука та багатьох інших. Так, за мотивами поеми “Крик попелу” Анатолій Пашкевич створив ораторію великої емоційної сили.

   Чимало написано про творчість Олександра Богачука, але ще не все охоплено. Час – наймудріший критик. Чи не найглибше і найсправедливіше сказав про нього геніальний наш композитор в передмові збірника “Світи мені, Дніпре” Георгій Майборода. Хто-хто, а він ніколи не розкидався словом: “Поезія Олександра Богачука приваблює композиторів різних поколінь. Кожен знаходить в ній нові смислові й звукові інтонації, теплі барви образної гами. Сила його поетичного слова, насамперед, в емоційній правдивості. Воно природно пульсує з душі поета, переплітається невидимими стебельцями почуттів з мотивами народної пісні. Ця невимушеність, висока емоційна напруга поетичного вислову ставить О. Богачука в ряд поетів щасливої долі, його поезія знаходить найкоротші шляхи до людських сердець.

   Олександр Богачук – поет високого громадянського звучання. То ніжний лірик, то зосереджено суворий оповідач, – він завжди вірний своїй самобутній творчій манері... свіжий голос якої живиться чистими джерелами волинського краю”.

   До цього можна додати єдине: поет – є поет.
  То ж сьогодні, у день народження поета в бібліотеці відбувся літературно-мистецький пробіг по творчості нашого земляка "Якщо ти справжній син свого народу, будь завжди гідним імені його". Учасники заходу з великим задоволенням читали його поезії і співали пісень. Ознайомилися присутні з викладкою книг та газетно-журнальних статей про життя і творчість Олександра Богачука.
  Хочеться вірити, доки житиме Україна, доки співатиме український народ, доти ніжною струною бринітиме й Богачукова пісня, яка летить по світу без нього, долаючи нові кордони й нові відстані.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар