24 вересня 2013

Наші св'ятині


 Книга подорожує від села до села.
 Луцький Псалтирь у Березолуках.

  Влітку цього року у Києві відбулася презентація факсимільної копії найбільш екзотичної книги Середньовіччя – Луцького Псалтиря XIV ст. Це унікальна пам’ятка книжкового мистецтва Волині. Її оригінал було виявлено у Лаврентієвській бібліотеці Флоренції. У палітурному оформленні манускрипту використані мотиви тиснень українських рукописів XIV-XVIIст.
  Як зазначив митрополит Ніфонт, вихід у світ книги Середньовіччя – Луцький Псалтирь XIV ст. – є визначною історичною подією. На Волині – це другий псалтирь - минулоріч Волинська єпархія УПЦ перевидала унікальний манускрипт XIV ст. – Луцьке Євангеліє.
  Книгу видано Волинською єпархією УПЦ із благословіння Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, за сприяння голови Волинської обласної адміністрації Бориса Клімчука та благодійного фонду «Рідна Волинь». Наклад факсимільної копії рукопису – тисяча примірників.
  Згідно з дослідженнями істориків, у 1384 році до річниці смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитрія-Любарта на замовлення його синів книгу переписав отець Іван, настоятель луцького Катерининського храму. У післямові він дав коротку характеристику ситуації, що склалася на Волині після того, як її захисник помер. То ж рукопис можна вважати не тільки богослужбовою книгою, але й літописом тих часів. У пам’ять про князя збірник псалмів був переданий Іоано-Богословському собору. Його щоденно читали у храмі за упокій душ Дмитрія-Любарта і його волинських побратимів по мечу.
  Однак за шість століть сліди Луцького Псалтира було стерто. Перша згадка про старовинну українську рукописну книгу з’явилась лише у 1954 році у дослідженні італійця Карло Вердіані. Як виявилось, 1932 року старовинний рукопис передали Лаврентійській бібліотеці, що знаходиться у Флоренції.
  Видання 2013 року знаменує собою нове відкриття Луцького Псалтиря 1384 року та його «повернення додому», в місто, де він був написаний більш, ніж шістсот років тому. Псалтирь стане корисним для розвитку духовності сучасного читача, який бажає пізнати внутрішнє багатство свого народу. Книга адресована тим, хто цікавиться духовною історією та культурою Русі-України.
  Жителі села Березолуки також мали змогу ознайомитись з цією священною книгою в рамках районної акції "Книга подорожує від села до села". Кожен бажаючий міг переглянути книгу. А ті, хто знає старо-слов'янську мову, навіть читали псалми, в яких оспівується любов до Бога за його добрі справи.








2 коментарі:

  1. Вітаю вас з презинтацією!!!!!!!!Презинтація СУПЕР!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую дуже. Вітаю з наступаючим Днем бібліотек. Бежаю творчої наснаги і поваги від користувачів!!!.

      Видалити