12 травня 2013

З Днем МАТЕРІ!






Мама! Найдорожче слово в світі
Де б не був ти, що б ти не робив.
Назавжди вона твій шлях освітить
Ніжним серцем відданим тобі!

У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Анна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських     матерів. 
         Символізм та вшанування матері
У вихованні велика роль відводиться матері, яка боролася за духовне збереження своїх дітей, щоб вони пам'ятали свою національну спадщину і походження.
В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім'ї. Величезну роль у вихованні дітей відіграє перша, найрідніша у світі людина — матір. Саме від неї залежить виховання дитини і саме мати прищеплює любов до рідної землі. 
         Релігійне підґрунтя
День Матері відзначають другої неділі травня, який вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва та допомоги. В травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві й відзначають День Матері.
Богородиця посідає чільне місце в релігійній свідомості українців. Це пов'язане з ментальністю та суспільним ладом. Ще здавна князі благали її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця стала опікункою лицарів українського духу — козацтва.
          День матері в Україні
Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика Жіноча доля Олена Кисилевська. Також, 1929 року Союз українок зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації Просиіта, Рідна школа, Пласт, «Сокіл» та ін. організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.
У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.
За часів незалежної України свято встановлено «…на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сімї і молоді, міжнародної організації «Жіноча громада», Спілки жінок України, громадської організації „Союз українок“…» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999року № 489/99
 Дорогій матусі!
Всього, що найкращого в світі буває,
Для Вас, наша люба, ми щиро бажаєм.
Невтомні руки ми Ваші цілуєм
І щирі вітання усі Вам даруєм:
Здоров'я зичим не на рік,
На все життя бажаєм щиро,
Щоб радісним і довгим був Ваш вік
3 добром, любов'ю, радістю і миром!

Немає коментарів:

Дописати коментар