21 травня 2013

Прийшов Миколай - коней випасай





   22 травня за новим стилем у церковних календарях відзначається свято Миколая Чудотворця. Цей день знаменує собою день перенесення мощей Святого Миколая Чудотворця з Лікії до італійського міста Бар. Уперше це свято було встановлене папою Урбаном II, що жив у XI столітті і був причетний до організації Першого Хрестового походу.
   До українського церковного календаря це свято було введене митрополитом Єфремом в кінці XI ст.
    В народі Микола Чудотворець — дуже популярний і шанований святий. Його ще називають Миколою Угодником, Теплим. Він є покровителем дітей, господарів, мореплавців. Микола Чудотворець — архієпископ Мир Лікійських народився біля 280 р. у місті Патари на південному узбережжі Малоазійського півострова. Він як і всі святі був дуже мужнім і терплячим, відбуваючи 20-літнє покарання під час гонінь імператора Діоклетіана.
   Св. Микола брав участь у Нікейському Соборі, де підтримував божественну природу Спасителя і Його вчення.
   Молитвою до Святого Миколи ми отримуємо собі в його особі Захисника, який перед святим ликом Божим просить за нас.
  Особливо Св. Миколу люблять дітки, адже саме він взимку (в день зимового Святого Миколая — 19 грудня) приносить їм заслужені гостинці, а інколи — і різочку під подушкою — як результат непослуху.
   Що стосується народних повір’їв та прикмет, колись у цей день господарі виводили коней у поле на першу пашу й з цієї нагоди на площі, посеред села, священики служили молебні та кропили коней свяченою водою. Саме тому і з’явилися в народі приповідки: «Прийшов Миколай — коней випасай», «Юрій — з теплом, а Микола — з кормом», «Святий Юрій пасе корів, а Микола — коней».
   Також із цього дня колись в Україні починали стригти овець і сіяти гречку. На Київщині та на Поділлі у день «весняного» Миколи робили заздравні обіди, на яких повинні бути присутні всі родичі.
   За народним віруванням, Святий Микола Чудотворець є покровителем мореплавців. Чорноморські моряки вважали, що існувало два Миколи: морський і мокрий. Морський управляє кораблями, а мокрий — водами. Обидва Миколи завжди є присутніми поміж моряками, але вони невидимі, їх побачити неможливо. Під час бурі на морі моряки моляться святому, щоб він урятував їх від нещастя. На кораблях завжди має бути ікона Св. Миколи.
   Як би там не було, але нам усім знайомий цей образ доброго, сивуватого старого чоловіка, зображеного на іконах. У нього ми просимо чуда зцілення чи допомоги у своїх справах.

Немає коментарів:

Дописати коментар